CE ESTE DIETA KETO

Ce este dieta Keto?
Dieta Keto a fost folosita inițial ca tratament pentru epilepsie și pentru controlul diabetului. Dieta Keto este acum considerată de unii ca o soluție miraculoasa pentru obezitate din întreaga lume. Este dificil să parcurgeți rețelele de socializare fără a vedea promoții diverse și vedete care susțin această metodă de pierdere în greutate.
Deci, cum funcționează?
Printr-o dietă cu alimente bogate în grăsimi și saraca in carbohidrați , organismul nostru este privat de glucoză (zahăr). Creierul necesită o aprovizionare regulată de glucoză pe tot parcursul zilei, deoarece nu este capabil să stocheze o mare parte din ea așa cum o face cu grăsimea.
Prin consumul de foarte mic de carbohidrați (sursă de zahăr), inițial corpul nostru descompune mușchii și trage o cantitate mică de glucoză stocată in ficat, dar odată ce aceasta a fost epuizată, organismul începe să folosească depozitele de grăsime ca sursă principală de combustibil.
Nivelurile sanguine ale hormonului insulină (hormon folosit pentru a descompune zahărul) scade, iar ficatul produce ketone din grăsimi care pot fi folosite în loc de glucoză. Odată ce suficiente ketone s-au acumulat în sânge, organismul ajunge la o stare numită ketoză. - Limpede ca ziua , ne e greu nu?!
Eu însumi nu am urmat niciodată o dietă keto, deși recunosc că sunt curios și pe jumătate tentat să o încerc doar pentru a vedea cum mă simt în timp ce o urmez. Dar din cercetarile mele pare să sugereze că nu există un raport specific de procente de urmat (procente de grăsimi, proteine și carbohidrați permise pe zi), dar cantitățile aproximative par să mențină carbohidrații sub 50 de grame pe zi, dieta ta fiind formată din aproximativ 70 de grame pe zi.
80% grasimi, 10-20% proteine si 5-10% carbohidrati. În mod surprinzător, proteinele ar trebui să reprezinte doar 20% din aport, deoarece pot împiedica organismul să atingă starea dorită de cetoză.
Așadar, ești pregătit să-ți iei rămas bun de la cartofi, paste, biscuiți, legume cu amidon, alcool și suc de fructe?
O lucrare de la Harvard School of Health afirmă că dieta ketogenetică este considerată a avea succes datorită mai multor factori;
- O scădere a poftelor alimentare datorită noului conținut ridicat de grăsimi din dietă
- O scadere a insulinei care iti stimuleaza apetitul.
- Prezența cetonelor, care scade din nou foamea.
- Creșterea metabolismului datorită conversiei grăsimilor și proteinelor în glucoză.
- Pierderea de grăsime, mai degrabă decât o reducere a masei corporale slabe, din cauza nivelului scăzut de insulină.

Care sunt consecintele negative ale dietei keto?
Evident, nu veți mai mânca mulți carbohidrați, așa că urmarea dietei keto va fi probabil o schimbare dramatică a obiceiurilor alimentare normale. În cea mai mare parte, veți elimina un întreg grup de alimente din dieta dvs. și probabil că veți găsi mai dificil să mâncați afară sau să mâncați în mișcare.
Va fi nevoie de mai multă gândire si calcule pentru a vă asigura că încă primiți nutrienții importanți prezenți în mod normal în alimentele care conțin carbohidrați, cum ar fi vitamina B, fibre, magneziu, fier și zinc.
Cercetările actuale sugerează că senzațiile de foame, amețeli, insomnie, greață, constipație, dureri de cap, dispoziție scăzută și oboseală nu sunt neobișnuite, împreună cu o scădere a toleranței la efort – ceva care mă îndepărtează foarte mult de acest tip de dieta.
Aceeași lucrare de la Harvard School of Health pe care am menționat-o mai sus, afirmă că dieta keto poate crește riscul de pietre la rinichi, gută și osteoporoză.
Ketoacidoza este atunci când organismul are niveluri periculoase de cetone în sânge.
Dacă o persoană în mod normal sănătoasă urmează cu atenție această dietă, ar trebui să continue să producă suficientă insulină pentru a împiedica organismul să ajungă la o stare de cetoacidoză.
În plus, se pare că există o lipsă de informații disponibile despre riscurile pe termen lung ale unei astfel de diete bogate în grăsimi.
Dacă și când decideți că v-ați săturat de dieta Keto, este important să treceți treptat înapoi la o dietă bogată în carbohidrați sau este posibil să aveți multe efecte secundare nedorite ca de exemplu o creștere în greutate, balonare, oboseală, iritabilitate și senzatie de foame crescuta. Procesul de finalizare a unei diete keto ar trebui să dureze câteva săptămâni
În concluzie, este posibil să simțiți mai puțina foame la o dietă keto - prin urmare, probabil să mâncați mai puține calorii.
Metabolismul tău crește – arde mai multe calorii. Dacă după toate acestea, încă mănânci mai multe calorii decât arde corpul tău, tot vei lua în greutate.
Prin urmare, CHIAR SI IN DIETA KETO CALORIILE CONTEAZĂ.
Am citit aproximativ 25 de articole diferite pentru a crea acest blog, iar sfaturile par să difere dacă oamenii ar trebui să numere sau nu caloriile în timp ce sunt pe dieta keto. Unii experți în dieta keto afirmă că acest lucru nu este necesar și, dacă mănânci alimente mai puțin procesate și mai dense în nutrienți, în cele din urmă vei avea un deficit caloric din cauza aportului mai puțin caloric, deoarece ești mai puțin infometat.
Alte site-uri susțin că acordarea atenției caloriilor poate fi importantă, deoarece este încă posibil să mâncați exagerat cu keto dacă alegeți alimente mai procesate sau alimente precum brânza și nucile, care sunt atât de bogate în calorii.
Totusi inainte de a incepe orice dieta ar trebui sa consultati specialistii in nutritie. Ei vor fi in masura sa adapteze nevoile alimentare la stilul de viata, personalirtatea si preferintele personale.
Multumim colegilor de la Your Pocket Nurse pentru colaborare si documentare