G-6P039FPY69
top of page

Cum poate fi stocata energia

Actualizată în: 14 aug. 2022



Dacă ne gândim la petrol, cărbune, și gaze naturale, natura ne arată cum se depozitează cel mai bine energia produsă din lumina solară care a încălzit Pământul cu multe ere geologice în urmă . Oamenii au inventat încă un mijloc de stocare a energiei la fel de eficient și ușor de transportat.


Realizarea acestuia este una dintre cele mai mari provocări care stau in fața industriei energetice contemporane, mai ales că turbinele eoliene și centralele solare produc energie numai în regiunile in care au resurse naturale din abundență.


Bateriile funcționează bine pe autovehicule și în telefoanele mobile, dar ar fi prea greoaie și costisitoare pentru stocarea unor cantități mari de energie. Experții sunt convinși că sursa energiei viitorului va fi hidrogenul. Un mod de explorare a acestuia este folosirea unui surplus de energie pentru a descompune apa in părțile sale componente, hidrogenul și oxigenul. Folosirea acestor două gaze care pot fi stocate și transportate, ar permite unei pile de combustie sa genereze electricitate oriunde. O problemă încă nerezolvată este reducerea marilor cantități de energie care se pierd prin conversie. Hidrogenul în forma lichida este considerat a fi o viitoare sursa de energie promițătoare.


Este posibila stocarea energiei în plastic?

Bateriile reîncărcabile moderne sunt făcute de obicei din metale și compuși metalici. Bateriile din plastic ar fi ușoare și economice și ar înlocui litiul, plumbul, nichelul sau cadmiul. Exista mai multe materiale sintetice conducătoare de electricitate care sunt deja folosite la prototipurile de componente electronice și afișaje flexibile. Cercetătorii speră că energia ar putea să fie stocată doar în plastic conductor dar până în prezent acest lucru nu a fost încă posibil. Cu toate acestea o combinație de metal cu plastic pe baza de polimeri cu ioni de litiu a condus la ceea ce sunt astăzi cele mai bune baterii pentru telefoane mobile. Poate fi stocată energia cu ajutorul aerului comprimat?

Aerul comprimat este avut în vedere că o posibilă metoda de stocare a energiei, care ar utiliza o forma moderna de conversie de conversie a energiei. În scopul exploatării ei s ar putea folosi electricitatea pentru a alimenta utilaje de comprimare a aerului in butelii. Gazul păstrat sub presiune ar fi eliberat ulterior pentru actionarea turbinelor și a produce electricitate.


O parte din energie s ar pierde în procesul conversiei dintre diversele forme de energie, dar pierderile ar fi reduse la minimum. Cercetătorii studiază acum posibilitatea folosirii pentru depozitarea aerului comprimat a rezervoarelor de gaze naturale goale. Dacă acest lucru va fi fezabil, surplusul de energie provenind de exemplu de la fermele eoliene care funcționează noaptea ar putea fi folosit pentru comprimarea aerului in rezervoare. Dacă in perioadele de vârf va fi necesară mai multă energie decât pot asigura fermele eoliene, s ar putea folosi rezervele de aer comprimat. Acesta ar fi o soluție pentru cererea fluctuanta de energie.


Creativitatea umană nu are limite iar avansul tehnologic din ultima perioada a dus la soluții ingenioase de producere și stocare a energiei.

26 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page