G-6P039FPY69
top of page

Incalzirea globala – Un semnal de alarma din ce in ce mai zgomotos in secolul XXI

Actualizată în: 14 aug. 2022


Incalzirea globala
Incalzirea globala

Incalzirea globala este termenul folosit pentru a descrie creșterea temperaturii medii de pe Pamant. Acest termen se refera la clima generala a Pamantului, aceasta fiind intr-o creștere treptată a temperaturii din cauza efectului de sera cauzat de nivelurile crescute de dioxid de carbon și alți poluanți.


Oamenii de stiinta au adunat încă de la mijlocul secolului al XX-lea observații detaliate ale diferitelor fenomene meteorologice (cum ar fi temperaturile, precipitatiile si furtunile) si ale influentele associate asupra climei (cum ar fi curentii oceanici si compozitia chimica a atmosferei).


Aceste date indică faptul ca clima Pamantului s-a schimbat pe aproape orice scara de timp imaginabila de la începutul timpului geologic și ca influența activităților umane, cel puțin de la începutul Revoluției Industriale si-au pus amprenta asupra structurii schimbărilor climatice.


Efectele încălzirii globale


Globul se incalzeste. Atat pământul, cat și oceanele sunt mai calde acum decat erau cand a inceput înregistrarea, in 1880, iar temperaturile sunt încă în creștere. Aceasta creștere a caldurii este incalzirea globala, pe scurt. Aceasta creștere a caldurii este cauzată de oameni. Arderea combustibililor fosili a eliberat in atmosfera gaze cu efect de sera, care capteaza căldura de la soare si cresc temperatura la suprafața sa și a aerului.


Incalzirea globala nu înseamnă doar incalzire, motiv pentru care „schimbarea climatică” a devenit termenul preferat de cercetători și factorii de decizie politică. In timp ce globul devine mai cald in medie, aceasta creștere a temperaturii poate avea efecte paradoxale, cum ar fi furtunile de zăpadă mai dese și mai severe.


Schimbările climatice pot și vor afecta globul in mai multe moduri: prin topirea ghetii, prin uscarea zonelor deja aride, prin provocarea de extreme meteorologice și prin perturbarea echilibrului delicat al oceanelor.



Cauzele încălzirii globale


Efectul de sera


Temperatura medie a suprafeței Pământului este menținută printr-un echilibru al diferitelor forme de radiatie solara si terestra. Radiatia solara este adesea numita radiatie cu „unda scurta” deoarece frecvențele radiatiei sunt relativ mari și lungimile de undă relativ scurte - aproape de porțiunea vizibilă a spectrului electromagnetic.


Radiatia terestra, pe de altă parte, este adesea numita radiatie „undă lungă”, deoarece frecvențele sunt relativ scăzute și lungimile de undă relativ lungi – undeva în partea infraroșu a spectrului. Energia solară care se misca in jos este de obicei măsurată în watt pe metru pătrat.


Energia radiatiei solare totale primite in partea de sus a atmosferei Pământului (asa-numita „constanta solară”) se ridica la aproximativ 1.366 de wați pe metru pătrat anual. Ajustand pentru faptul ca doar jumătate din suprafața planetei primește radiații solare la un moment dat, insolatia medie a suprafeței este de 342 de wați pe metru pătrat anual.


Fortarea radiativa


Temperatura suprafeței Pământului și a atmosferei inferioare pot fi modificate in trei moduri: (1) printr-o creștere netă a radiatiei solare care intra in partea superioară a atmosferei Pământului, (2) printr-o modificare a fracției de radiatie care ajunge la suprafața și (3) printr-o modificare a concentratiei gazelor cu efect de sera din atmosfera.


In fiecare caz, schimbările pot fi gândite în termeni de „fortare radiativa”. Fortarea radiativa este o măsură a influenței pe care un anumit factor climatic o are asupra cantității de energie radianta directionata in jos care lovește suprafața Pământului.


Factorii climatici sunt impartiti între cei cauzată în principal de activitatea umană (cum ar fi emisiile de gaze cu efect de sera si emisiile de aerosoli) și cei căzuți de forțele naturale (cum ar fi iradierea solară); apoi, pentru fiecare factor, asa-numitele valori de forțare sunt calculate pentru perioada de timp cuprinsa intre 1750 și azi.


„Fortarea pozitiva” este exercitata de factorii climatici care contribuie la încălzirea suprafeței Pământului, in timp ce „forțarea negativă” este exercitată de factorii care racesc suprafața Pamantului.


Influența activității umane asupra climei


Activitatea umană a influențat temperatura globală a suprafeței prin modificarea echilibrului radiativ care guvernează Pământul la diferite scale de timp și la diferite scări spațiale. Cea mai profundă și cunoscută influenta antropica este cresterea concentratiilor de gaze cu efect de sera in atmosfera.


Oamenii influențează, de asemenea, clima prin modificarea concentrațiilor de aerosoli și ozon și prin modificarea acoperirii solului de pe suprafața Pământului.


Gaze cu efect de sera


Gazele cu efect de sera incălzesc suprafata Pămantului prin creșterea radiatiei nete de undă lungă care ajunge la suprafață. Relatia dintre concentratia atmosferica a gazelor cu efect de sera si fortarea radiativa pozitiva asociată a suprafetei este diferita pentru fiecare gaz.


Exista o relatie complicata dintre proprietățile chimice ale fiecarui gaz cu efect de sera si cantitatea relativa de radiatie de undă lungă pe care o poate absorbi fiecare.


Vapori de apa


Vaporii de apa sunt cele mai puternice gaze cu efect de sera din atmosfera Pămantului, dar comportamentul lor este fundamental diferit de cel al celorlalte gaze cu efect de sera. Rolul principal al vaporilor de apa nu este ca un agent direct al forței radiative, ci mai degrabă ca un feedback climatic - ca răspuns in cadrul sistemului climatic care influențează activitatea continua a sistemului.


Aceasta distinctie rezulta din faptul ca cantitatea de vapori de apa din atmosfera nu poate fi, in general, direct modificata de comportamentul uman, ci este stabilita de temperatura aerului.


Cu cat suprafata este mai caldă, cu atat rata de evaporare a apei de la suprafață este mai mare. Ca urmare, evaporarea crescută duce la o concentratie mai mare de vapori de apă in atmosfera inferioara capabila sa absoarba radiatia de unde lungi si sa o emita in jos.


Acțiunea împotriva schimbărilor climatice necesita investiții financiare semnificative din partea guvernelor si a întreprinderilor. Dar inactiunea climatică este mult mai costisitoare. Un pas critic este ca țările industrializate sa isi indeplineasca angajamentul de a oferi 100 de miliarde de dolari pe an țărilor in curs de dezvoltare, astfel incat acestea sa se poată adapta si sa se îndrepte către economii mai verzi.




31 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page