G-6P039FPY69
top of page

Pot bacteriile sa produca electricitate?

Actualizată în: 3 nov. 2021


Bacteriile care trăiesc în stomacul vacilor ar putea să constituie Intr o bună zi baza unei " baterii vii" .


Exista surse naturale de energie încă neexploatate?

Sursele de energie pot fi găsite peste tot in natură de la bacterii la mareele oceanice. Oamenii de știință examinează procesele chimice, biologice și fizice pentru a vedea daca vreunul dintre ele ar putea să furnizeze electricitate sau combustibil.


Există și idei spectaculoase sau controversate . S a pretins că bulele forțate să se spargă Intr un lichid ar face posibilă fuziunea nucleelor atomice . Acest lucru ar rezolva o data pentru totdeauna problemele noastre energetice. Unii savanți cu renume sunt entuziaști cu privire la " fuziunea bulelor" , dar majoritatea experților o privesc cu scepticism și nu s au adus dovezi că acest efect ar exista.

Microbii din stomacul vitelor pot sa genereze electricitate din deșeuri vegetale. Cercetătorii americani au construit prototipul unei bacterii vii . Umplut cu celuloza drept combustibil și microorganisme din stomacul unei vaci, modelul a furnizat timp de câteva zile o diferență de potențial de 0,6 V .


Microorganismele sunt puternic concentrate în rumenul vitelor- primul și cel mai voluminos dintre compartimentele stomacului- , unde ajuta la digerarea hranei vegetale. In sistemul digestiv reprodus în laborator, protonii se deplasau printre o membrana separatoare, iar electronii se deplasau prin cablurile conectate dintr o parte a pilei microbiologice in cealaltă.


Cu toată eficienta scăzută a bateriei, cercetătorii speră să i găsească o aplicație utila. Poate că paiele și deșeurile vegetale introduse în mari rezervoare ar putea să fie transformate în electricitate in zonele rurale și în regiunile in curs de dezvoltare. Creșterea vitelor in aceste zone ar asigura microbii necesari.

Exista potențiale surse de energie ascunse pe fundul oceanului? In 1971 s au descoperit pe fundul Marii Negre structuri misterioase de gheață. Acești hidrați de metan - compuși ai apei cu gazul inflamabil metan - sunt stabili la temperatura de 2 ° C și presiunea care există sub apa la adâncimi mai mari de 500 m . Depozitele sunt ușor combustibile in aer, căci un litru de hidrat de metan solid furnizează 164 de litri de gaz metan.


De la descoperirea lor inițială , aceste substanțe au mai fost găsite pe numeroase pante continentale din apele de coastă adânci. Exista unele îndoieli cu privire la oportunitatea aducerii acestei surse de energie la suprafață. Cercetătorii au avertizat că acest lucru ar putea duce la alunecări periculoase de teren având că rezultat posibil formarea de tsunami.


Sursa: Reader's Digest 2021

28 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page