G-6P039FPY69
top of page

Zino Fast Diet - Un nou concept Fast Food Sanatos

Actualizată în: 14 aug. 2022


Dieta ZINO - Fast Diet
Dieta ZINO - Fast Diet

Interviu nutriționist Matei Tănase (CEO DietaZINO)


A urmat calea nutriției din pasiune, înclinația pentru alimentație, sport, stil de viața sănătos s-a dezvoltat din adolescență, fiind un factor esențial în alegerea viitoarei profesii din această sfera medicală. Dorința de a afla și a aduce mai multe informații asupra beneficiilor pe care îl au alimentele naturale asupra corpului uman, l-a determinat să se specializeze în științele nutriției. Acum Matei Tănase este nutriționist-dietetician licențiat și-și face meseria cu pasiune și implicare, așa cum a visat de la început. Pentru că a vrut să descopere mai multe în domeniul nutriției, dar și din sfera biomedicală a ales să continue studiile urmând specializarea Biochimie Clinică. Între timp a fondat dieta Zino, dieta pe baza de glucozinolați, având numeroase implicații în tratarea, dar și în prevenția mai multor patologii.

 • Cum de v-ați gândit să concepeți dieta Zino ? Ce semnificație și ce beneficii are asupra corpului uman ?

Dieta Zino a apărut după ce am finalizat lucrarea de licență „Implicații ale glucozinolaților în dietoterapie și fitoterapie” temă aleasă în cadrul disciplinei Biologie Celulară, catedra Botanică Farmaceutică, UMF Cluj-Napoca.


Glucozinolații sunt compușii cu sulf din familia Brassicaceae (broccoli, varză, conopidă, muștar, rucola, etc.) și constituie un grup de metaboliți secundari care dau gustul specific înțepător din legumele menționate și derivatele lor (varză chinezească, kale etc.).


Zino este derivatul de la compusul glucozinolat, pentru a putea fi mai ușor de pronunțat.

În linii mari legumele din familia Brassicaceae care conțin glucozinolați, dar și preparatele fitoterapeutice din această clasă, au acțiune anticancerigenă, mențin nivelul seric al trigliceridelor în limite normale, au acțiuni antibacteriene și rol în detoxifierea organismului. Totodată, ajută în tulburările musculo-scheletale datorită volumului ridicat de aminoacizi.


 • Dieta Zino se poate introduce într-un stil de viața sănătos ? Sau doar în cazuri fiziopatologice?

Se poate folosi atât în prevenție datorită substanțelor care acționează sinergic, în bloc, dar bineînțeles pot fi folosiți glucozinolații și în situații patologice ca adjuvanți. Utilizată într-un stil de viața sănătos, dieta Zino aduce un aport mare de vitamine și minerale la pachet cu produșii antioxidanți pe care-i generează. În organismul uman este mereu o „lupta” între produșii care oxidează și cei antioxidanți.


În general dietele standard, junk-food combinate cu un stil de viață sedentar produc mulți produși de reacție care duc la fenomenul de reacție oxidativă. Dietele pe bază de legume din familia Brassica pot fi variate și diverse, dar cel mai important e potențarea efectului antioxidativ al glucozinolaților, cu ajutorul fitonutrienților din alte legume și fructe.


Un exemplu în acest sens constă în combinarea legumelor din familia Brassicaceae cu alte alimente care pot potența efectul glucozinolaților la un nivel foarte ridicat: o salată de broccoli cu rucola (elementele principale broccoli și rucola, se mai pot adaugă și alte legume) împreuna cu o linguriță de pulbere de orz verde, poate crește gradul de metabolizare și acțiune directă a GLZ asupra mai multor țesuturi ținta.


De asemenea, în situații patologice dacă se folosește împreună cu preparatele fitoterapeutice, studiile au arătat o eliminare a carcinomilor și stoparea înmulțirii (proliferării) celulelor canceroase. S-a mai constatat și o acțiune puternică antibacteriană, mai ales în afecțiunile gastrice (H. Pylori). Dar și într-o gama mult mai largă de afecțiuni a demonstrat un efect benefic și o îmbunătățire a calității vieții.


 • Sub ce formă pot fi consumate legumele din familia Brassicaceae pentru un aport maximal ?

Legumele pot fi consumate atât sub formă crudă, dar și sub formă gătită. Efectul procesării variază în funcție de metoda aleasă, dar și de tipul de legume alese pentru a fi gătite. De exemplu, broccoli are un efect mai puternic când e consumat ușor fiert la aburi, deoarece studiile au arătat că se prezerva conținutul GLZ.


Pentru a află mai multe în acest sens pe site-ul dietazino.com se regăsesc o gama variată de meniuri (create sub forme raw-vegane, dar și gătite) atât pentru persoanele sănătoase cât și pentru cele care se află sub diverse afecțiuni medicale.


Meniurile sunt concepute de mine în funcție de fiecare caz particular și au ca scop îmbunătățirea stilului alimentar, ducând în final la o îmbunătățire a stilului de viața per se. În orice caz, există și combinații gustoase și putem face dintr-o banală salată cu broccoli, dar cu alte legume și produse de origine animală un adevărat deliciu pentru papilele gustative!


Dieta Zino - Mananca sanatos si rapid - Fast Diet
Dieta Zino - Mananca sanatos si rapid - Fast Diet

 • Care ar fi avantajele alegerii dietei Zino comparativ cu alte diete deja existente ?

În nutriție este vorba de cantitate, calitate și procentaj în ceea ce privește raportul macronutrientilor (carbohidrați, proteine, lipide). Studiile recente ne vorbesc de o împărțire corectă, de o pondere a carbohidraților, proteinelor și lipidelor (grăsimi) pentru un stil de viața sănătos.


Astfel s-a ajuns la concluzia că:

 • între 10 -20 % se consideră suficient aportul de proteine;

 • 60% procentul de carbohidrați;

 • 15-30 % procentul de grăsimi.


În primul rând, principiile dietei Zino funcționează organic respectând aportul macronutrienților, dar și a micronuțrienților, într-un mod optim. Dincolo de acest aspect, calitatea legumelor dacă sunt dintr-o sursă biologică, oferă un surplus al proprietăților organoleptice, dar și un conținut mai mare de minerale și vitamine.


În al doilea rând, am putea vorbi de a combina utilul cu plăcutul. Dacă mâncăm 5 zile după principiile dietei Zino, 2 zile putem să mâncăm și ce ne place și să ne satisfacem poftele. Mâncatul de cele mai multe ori este asociat cu o emoție și de aceea nu e bine să fim foarte rigizi și fixișți cu un anumit regim alimentar.

 • Care considerați că ar fi elementul atractiv al dietei ?

Unul din elementele atractive îl consider faptul că este o dietă flexibilă care se poate plia în funcție de toate categoriile de afecțiuni, pacienți, sociale etc.


Timpul de preparare în cadrul dietei Zino este unul relativ scurt. Efectul maxim de energie cu un consum al digestiei minim. Trăim cu toții în secolul vitezei, iar gătitul ne ocupă foarte mult timp, mai ales în zilele solicitante. Din acest considerent, oamenii preferă să aleagă conceptul „Fast”.


În contrabalans, un avantaj al dietei Zino este că-ți poate oferi un „Fast-food sănătos”. Combinațiile de legume preparate în smoothie-uri, salatele combinate cu alte superalimente din gama : Hrișcă, quinoa, amaranth, etc. care se prepară foarte rapid, aduc un surplus de sănătate în viața noastră, timp de prepare redus, dar și un gust specific de multe ori de neuitat.

 • Cum credeți că va impacta dieta Zino în contextul alimentației predominant tradiționale din România ?

În sensul acesta, să știți că atât tinerii cât și persoanele mai în vârsta, au început să înțeleagă că mâncatul tradițional pe termen lung, nu oferă prea multe beneficii asupra sănătății. Foarte mulți se orientează către o dietă din cauza problemelor digestive, a stării de oboseală și a multor altor afecțiuni care încep să-și pună amprenta, iar în acest context consider benefic implementarea unei diete bogate în alimente de origine vegetală, de preferință în stare crudă.


Trebuie menționat faptul că un consum ridicat de fructe și legume în stare crudă aduce un aport mare nu numai de vitamine și minerale, dar și de enzime și fitonutrienți care reechilibrează și ajută organismul, deoarece în fiecare secundă se petrec în organism sute de reacții pentru stabilirea stării de homeostazie.

Dieta ZINO - Un nou concept Fast Food Sanatos
Dieta ZINO - Un nou concept Fast Food Sanatos


 • Dacă dorim să implementăm în viețile noastre terapia/dieta Zino cum ar trebui să procedăm?

Pe site-ul dietazino.com, la secțiunea Acasă, se poate face o programare inițială, care va constă într-o consultație generală în care se vor stabili în funcție de situația individuală a fiecărui pacient etapele ulterioare ale dietei.


În cadrul consultației generale care se va desfășura online, în funcție de platforma aleasă de pacient (Whatsapp, Skype, Zoom, etc.), va fi necesar să-mi aducă la cunoștință antecedentele personale patologice (istoricul afecțiunilor în linii mari), de asemenea dacă suferă la momentul actual de o anumită patologie și de preferat un set de analize medicale.


De asemenea, în consultație generală vom stabili obiectivele primare și pașii pe care îi avem de parcurs pe termen mediu și lung. Tot în cadrul consultației generale voi prezenta principiile unui stil de viață sănătos, cum funcționează organismul uman, etapele ciclului circadian (care influențează foarte mult activitatea noastră cotidiană), dar și modul în care se poate armoniza dietă cu sportul și odihna, astfel încât pacientul să se bucure de o complianță mai bună.


În etapă a doua, dacă pacientul hotărăște să adere la program în continuare, va intra în perioada de urmărire a dietei și se vor evalua obiectivele stabilite inițial. Va urma o dietă de două săptămâni pentru a se vedea evoluția și pentru a putea urmări îndeaproape tot procesul implementat inițial. Fluctuațiile în ținerea unei diete sunt inevitabile, suportul emoțional este inevitabil pentru a putea ajunge la rezultatele dorite. De aceea, consider important această strategie de a ajută pacientul să atingă obiectivul scontat. Se vor ține discuții săptămânale cu privire la dietă, iar pacientul va avea suport telefonic oricând are nevoie.


Etapă a treia constă în crearea unei diete personalizate timp de 3 luni de zile pentru a aduce beneficii maxime pacientului. În cadrul celei de a treia etape, putem vedea mai bine cum se acomodează pacientul la primele două săptămâni de dietă, care sunt plusurile și minusurile, unde sunt probleme în abordarea implementării programului. De asemenea, pacienții care doresc să achiziționeze de la început pachetul dietei personalizate, ar fi utilă realizarea unui set de analize complet, în care să se poată vedea și carențele de vitamine și minerale, dar în același timp și setul de analize standard.


 • Pe final de interviu aș dori să vă întreb ce planuri aveți în viitor? Cum credeți că va evolua dieta Zino în următorii ani?

În următorii doi ani voi studia și aprofunda un domeniu conex, dar foarte important, biochimia. Mai exact masterul de Biochimie Clinică Aplicată, în cadrul Facultății de Biologie, Universitatea București. Consider foarte importantă corelarea acestor două elemente: nutriția și biochimia. Aceasta specializare mă va ajuta să pot interpreta și diagnostica, pe baza buletinului de analize soluția potrivită, specifică fiecărui caz individual. În paralel, desigur mă voi dedica și studiului individual în raport cu pacienții. Consider că interacțiunea cu fiecare pacient în parte și studiul ulterior consultației pentru a oferi remediul optim, sunt cheia de bolta a succesului în nutritie, și în general în domeniul medical.

Dieta Zino cred că va evolua de la sine, odată cu dezvoltarea mea din punct de vedere profesional, medical. Pe lângă acest aspect, consider că evoluția constă în a te adapta vremurilor actuale, care necesită o continuă schimbare. De aceea, un prim pas în terapia Zino este de a implementa conceptul de Fast Diet, utilizat destul de rar în România.


Zino Fast Diet


va fi următorul pas pe care-l voi aborda în terapia Zino, deoarece îl consider funcționabil, eficient, cu grad mare de sațietate și nutritiv. Consider că dieta Zino se va adapta secolului vitezei, oferind un „boost” de sănătate totodată. Desigur, vor fi mai multe idei, dar proiectul se va orienta și în zona aceasta.


Caracteristică esențială a dietei va fi evidențiată prin flexibilitate (în funcție de nevoile fiecărui pacient), cu operabilitate rapidă și complianță ridicată. Consider importantă implementarea unui model de mâncare fast sănătoasă din mai multe considerente:

 • Se economisește timp și energie pentru prepararea hranei;

 • Aport maxim de nutrienti;

 • Beneficii pentru sanatate;

 • Și nu în ultimul rand gustos, și de cele mai multe ori similar la preț cu alimente nesănătoase.

Dieta Zino va avea și o ramură complexă pentru cei care suferă de complicații severe, dar principiul de Fast se va contopi și în cazurile dificile, deoarece va avea consum minim (în perioada de absorbție) din partea digestie, cu eliberare mare de energie și aport de nutrienti, în vederea refacerii țesuturilor grav afectate.


Cel mai important punct este să putem face o sinteza a studiilor care au apărut în acest sens, să comprimăm informația și la final să oferim o dietă specifică, gustoasă și cu rol de detoxifiere sau hrănire în funcție de caz.

Zino Fast Diet
Zino Fast Diet

Vă mulțumim pentru interviu, iar în încheiere am dori sa aflăm câteva recomandări și soluții practice pentru a ne îmbunătăți stilul de viata.


Dincolo de recomandările nutriționale, care în mare parte se știu, aș propune răspândirea unor soluții practice pentru a trata mai multe categorii de oameni cu diferite afecțiuni, dar și pentru persoanele care țin un stil de viață sănătos. O primă soluție la care m-am gândit ar fi prepararea rețetelor simple, de către pacient, pe modelul Fast Zino discutat anterior.


În a doua fază, pentru a oferi deschidere principiilor Zino, dar și pentru a facilita accesul la dieta zino, ne-am gândit să oferim o propunere pentru o gama largă de restaurante, care vor dori să adauge în meniu și variante sănătoase.


O colaborare cu mai multe restaurante, ar fi benefică în acest sens, datorită implementării în propriul meniu a rețetelor Zino. Restaurantele cu specific vegan/vegetarian, dar și restaurantele cu meniuri clasice sau diverse pot opta pentru o variantă de rețetă, conform principiilor dietei, iar acest aspect poate avea dublu avantaj de partea ambelor părți.


Ca și concept dieta Zino se pliază în funcție de afecțiune, dar are și flexibilitate asupra preferințelor omului. Termenul de fast îl putem implementa în condiții de stres, loc de munca solicitant, pentru că atunci se iau deciziile proaste din punct de vedere alimentar. De cele mai multe ori, e mai simplu sa mâncăm ce avem la îndemână.


Dacă în meniurile restaurantelor sau chiar în cele de delivery ar exista mai multe variante de retete sanatoase în meniuri, s-ar putea opta mult mai ușor pentru un meniu sănătos și astfel s-ar crea reziliență la programul terapeutic oferit.


Personal, am experimentat din dorința de a manca sanatos neavand în meniu o varianta healthy să aleg pe cea mai puțin sănătoasă.


Ținând cont de aceste aspecte, noi suntem dispuși la o viitoare colaborare cu restaurantele care vor să adauge ceva inedit, fresh. Am experimentat mai multe rețete din gama Zino și unele sunt foarte gustoase și cel mai important lucru sunt sănătoase și sățioase.


Multe alimente nutritive sunt foarte hrănitoare, au un gust diferit, caracteristic, poate și de aceea gustul nefiind comun mulți nu vor avea apetență către schimbare. Dar una din recomandări, dacă suntem la secțiunea recomandări, ar fi aceea de a avea mai multă deschidere în a experimenta.


Natura are o gama largă de sortimente alimentare puse la dispoziție pentru a le testa și a le implementa. Să ne gândim numai la câte soiuri de fructe și legume sunt, iar noi în mare parte optăm pentru cele comune, cu care ne-am obișnuit deja.


De aceea, în final doresc să rămânem cu ideea că în nutriție un pilon important este diversificarea.


Va mulțumesc pentru întrebări și curiozitatea de a afla mai multe despre dieta Zino!103 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page